PH BAKAL TUMBANG DI PRN JOHOR, MAT SABU SALAHKAN 'SOP' MAJLIS KESELAMATAN NEGARA

Pakatan Harapan (PH) bakal tersungkur dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor susulan penggunaan logo sendiri oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang telah diumumkan oleh Presiden PKR Anwar Ibrahimn baru-baru ini yang jelas memperlihatkan keretakan dalaman PH.

Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu berkata, jika ditakdirkan blok pembangkang tewas, maka punca utama kekalahan itu adalah disebabkan oleh prosedur operasi standard (SOP) kempen dan bukan kerana faktor logo.

Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, PKR bakal menggunakan logo sendiri dalam PRN Johor manakala Amanah dan DAP kekal menggunakan logo PH.

LINK : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/01/915934/pkr-tanding-prn-johor-guna-logo-sendiri

Katanya, perbincangan pakatan pembangkang berhubung pengagihan kerusi juga sudah selesai dan PH akan bertanding di semua 56 Dewan Undangan Negeri (DUN), namun terbuka untuk perbincangan dengan parti pembangkang lain di luar gabungan terbabit.

Manakala, Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan sekutunya dalam PH, DAP mahu menggunakan logo gabungan parti pembangkang berkenaan.

Kecelaruan dalam PH telah mereka bakal menerima nasib dalam PRN Melaka tempoh hari yang mana kekalahan memalukan selepas PRU 14 yang lalu.

Dalam satu kenyataan semasa ceramah yang diadakan di Kuala Terengganu, beliau turut menafikan berkaitan pepecahan dalaman yan berlaku diantara 3 parti berkenaan dan menyalahkan SOP yang digunakan dalam PRN Melaka dimana telah menyekat mereka untuk berceramah secara bersemuka.

LINK : https://www.utusan.com.my/terkini/2022/01/jika-ph-kalah-bukan-sebab-logo-tetapi-sop-kempen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=jika-ph-kalah-bukan-sebab-logo-tetapi-sop-kempen

Katanya, soal kalah-menang PH adalah kerana kempen. Kalau tidak boleh berkempen, baik tidak payah buat pilihan raya.

 

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.