PRN JOHOR : Menteri Besar UMUM Pembubaran Dewan Undangan Negeri


Kerajaan negeri pimpinan UMNO bersetuju mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor bertujuan mendapat mandat baharu rakyat.


Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad berkata, mandat 'segar' itu diperlukan kerana sebelum ini kerajaan negeri hanya 'bergerak' atas ihsan pembangkang terutama apabila untuk membuat sebarang keputusan.


"Memandangkan kedudukan kerajaan yang boleh dikatakan bergerak atas ihsan pembangkang, ini tak wajar berlaku di Johor, sebab itu pertimbangan mengadakan pilihan raya dilakukan.


"Saya perlu dapat 'fresh mandate'. Saya perlu dapatkan semula mandat rakyat Johor untuk Johor lebih maju, lebih berjaya," katanya pada sidang media di Pejabat UMNO Johor, di Jalan Yahya Awal di sini pada Sabtu.Hasni sebelum itu diterima menghadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar untuk mendapat perkenan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) di Istana Bukit Serene di sini jam 5 petang.


Mengulas lanjut, beliau berkata, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menentukan tarikh PRN Johor dalam masa terdekat dan Speaker DUN, Suhaizan Kaiat akan memaklumkan pembubaran DUN kepada pihak SPR.


"Persetujuan mengadakan PRN selepas UMNO Johor mendapat mandat daripada Majlis Kerja Tertinggi (MKT) dan Presiden UMNO juga beri persetujuan saya buat keputusan adakan PRN di peringkat negeri.


"Selain itu saya mendapat persetujuan UMNO negeri dan diperkenan Sultan Johor untuk mengadakan PRN. PRN yang akan diadakan ini seperti yang saya maklumkan sebelum ini tidak akan mengganggu pentadbiran kerajaan negeri," katanya.- SINARPost a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.