PEMIKIRAN LIBERAL SYED SADDIQ MEROSAKKAN AGAMA BANGSA


BEBERAPA hari lalu, satu bual bicara yang telah diadakan oleh stesyen TV Astro yang mengundang beberapa oleh fenalis termasuk Ahli Parlimen Muar YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.


Umum mengetahui sebelum ini Syed Saddiq adalah seorang yang sosial dan pemikrian beliau sendiri jauh berbeza dengan budaya dan adat resam melayu di Malaysia.


Dalam bual bicara tersebut, Syed Saddiq telah menjawab soalan daripada moderator berkaitan kemajuan dalam pendidikan negara dan nyata jawapan itu mengegarkan ruangan tersebut dengan pendapat yang dilontarkan ketika itu sehinggakan moderator mengulangi soalan tersebut.


"Subjek keagamaan dan entik atau bangsa tidak diperlukan lagi untuk universiti didalam Malaysia ini kerana mahasiswa memerlukan pilihan sendiri untuk menentukan subjek atau mata pelajaran yang sesuai dengan mereka, katanya.


Beliau turut membuat perbanding dengan beberapa universiti diluar negara yang mana pelajar atau mahasiswa boleh membuat pilihan mereka sendiri.


Dalam konteks dasar pendidikan negara ini, subjek keagamaan dan bangsa sudah lama diwujudkan dan ianya dapat menanam jati diri didalam setiap diri mahasiswa sebelum ini.


Nyata subjek-subjek berkenaan tetap releven untuk diteruskan kepada mahasiswa yang baharu menjejak kaki di universiti dan pada umumnya subjek tersebut hanya diwajibkan bagi mahasiswa tahun satu sahaja.


Boleh kita semua sebagai rakyat Malaysia membuat semekan dengan dasar-dasar universiti yang ada dengan kewujudan subjek-subjek tersebut.

LINK VIDEO : https://fb.watch/bmAa_8-5h-/

Tags

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.