#PRNJOHOR : MUDA TIDAK DAPAT KERUSI PKR KALI INI SELEPAS MENGHENTAM ADUN TIRAM

 


Akhirnya sudah terjawab persoalan dan peperangan dingin diantara Parti Keadilan Rakyat (PKR) dengan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) dengan keputusan Anwar Ibrahim mengumumkan 20 senarai nama calon PKR dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor dan selebihnya DAP dan AMANAH.

Ini bermakna rundingan kerusi PKR-MUDA gagal diterjemahkan kali ini selepas keceluparan Presiden MUDA Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang menghentam PKR yang gagal berbakti kepada rakyat di DUN  Tiram beberapa minggu lalu.

LINK : https://www.sinarharian.com.my/article/186496/Pilihan-Raya/PRN-Johor/Bekas-ADUN-Tiram-persoal-kenyataan-Syed-Saddiq 

Mereka terdiri daripada:

1- Haryati Abu Nasir (DUN) Semarang; 

2- Mohd. Zaiful Bakri (Kukup), 

3- Rosman Tahir (Tanjung Surat) 

4- Haniff @Ghazali Hosman (Benut).

5- Omar Mokhtar A. Manap di DUN Johor Lama

6- Zulinah A. Johari (Tenggaroh) 

7- Khairuddin A. Rahim di (Rengit).

8- S. Gopalakrishnan (Tiram), 

9- Fakhruddin Moslim (Pasir Raja)

10- Arthur Chiong Sen Sern (Bukit Batu).

11- Napsiah Khamis Maharan (Kempas), 

12- Dr. Zamil Najwah Arbain (Larkin) 

13- Dr. Maszlee Malik (Layang-layang) 

14- C. Subramani (Buloh Kasap) 

15- Yoong Thau (Pemanis)

16- Azmi Masrani (Sri Medan) 

17- Abdullah Sahid (Sungai Balang).

18- Mohd Khuzzan Abu Bakar (Semerah)

19- Md Ysahruddin Kusni (Bukit Naning) 

20- Na’im Jusri (Gambir).

Menurut Syed Saddiq, sekiranya pertindihan kerusi berlaku antara Muda dan PKR, pihaknya akan menyerahkan perkara itu kepada kuasa rakyat.

“Muda telah memberi usaha dan komitmen berterusan untuk mengelak pertindihan kerusi dalam kalangan parti pembangkang kerana fokus Muda adalah membawa perubahan yang baik kepada Negeri Johor.

“Melalui rundingan rasmi bersama DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah), Muda telah berjaya mengelak sebarang pertindihan kerusi.

“Muda juga telah mengadakan rundingan rasmi bersama pimpinan PKR, namun PKR telah membuat keputusan mengumumkan senarai calon di 20 kerusi sekali gus menamatkan rundingan rasmi bersama Muda,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Tambah Syed Saddiq, bagaimanapun Muda telah menyampaikan niat dan hasratnya untuk mengelak sebarang pertindihan kerusi Muda-PKR kepada rakan DAP dan Amanah.

Terdahulu, Muda telah mencapai persetujuan dengan DAP dan Amanah untuk menjalin kerjasama politik dalam PRN Johor dengan kedua-dua parti komponen PH itu bersetuju menyerahkan enam kerusi DUN kepada Muda.
Tags

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.