ONN HAFIZ MB BAHARU JOHOR


Rakyat Johor terima baik cadangan Hasni untuk MB orang muda


Rakyat Johor berbesar hati menerima cadangan Datuk Seri Hasni Mohamad untuk memberi peluang kepada orang muda untuk menjadi Menteri Besar Johor yang baru.


Beliau yang merupakan ADUN Benut berkata, kejayaan BN memenangi 40 kerusi dalam PRN Johor adalah berkat kerjasama jentera yang bekerja kuat untuk kemenangan.Menurut Hasni, melihat sokongan dan kedudukan orang muda yang penting dalam pembangunan negeri Johor, beliau mencadangkan agar pucuk pimpinan parti memilih orang muda untuk memimpin negeri Johor. 


Ini menunjukkan kesungguhan UMNO dalam usaha memberi peluang kepada generasi muda untuk memimpin negeri, sekaligus menafikan pandangan sesetengah pihak bahawa UMNO adalah parti untuk orang tua sahaja.


Dalam usaha untuk meremajakan parti, UMNO telah bersungguh-sungguh dalam memberi peluang kepada orang muda dalam menjadi pemimpin.


Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Machap, Onn Hafiz Ghazi dikatakan telah mendapat perkenan sebagai menteri besar Johor yang baru.

Menurut sumber dalaman Umno, bekas exco kerajaan negeri itu bakal mengangkat sumpah esok.

Umno dikatakan mengemukakan tiga nama iaitu penyandang, Hasni Mohammad, Mohd Puad Zarkashi dan Onn Hafiz sebagai calon menteri besar.

Bagaimanapun nama Onn Hafiz dikatakan telah mendapat perkenan istana.

Ia dikuatkan lagi dengan kenyataan Hasni lewat petang tadi yang mencadangkan pemimpin muda menerajui kerajaan negeri.

Onn Hafiz yang berusia 43 tahun merupakan anak saudara kepada Hishammuddin Hussein dan cicit kepada Onn Jaafar yang mengasaskan Umno.

Pada pilihan raya negeri (PRN) Johor Sabtu lalu, Onn menewaskan tiga pencabarnya di kerusi DUN Machap dengan majoriti 11,029 undi.

Terdahulu dalam satu kenyataan, Hasni yang juga pengerusi BN Johor mencadangkan pucuk pimpinan parti agar memilih orang muda untuk memimpin Johor, setelah melihat sokongan dan kedudukan orang muda yang penting dalam pembangunan negeri.

Hasni berkata langkah itu juga demi memastikan kemakmuran negeri berpanjangan.

Dalam kenyataan lewat petang ini, dia berkata kerajaan negeri di bawah pimpinannya telah berikhtiar sebaik mungkin untuk menjadikan Johor berdaya tahan dalam mendepani cabaran-cabaran pandemik Covid-19.

“Insya-Allah di bawah kepimpinan baru, negeri Johor akan menjadi lebih makmur dan sejahtera,” kata Hasni.

Petang tadi, Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi turut dilaporkan menghadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar di Johor Bahru dalam pertemuan hampir sejam.

Tags

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.