#PRNJOHOR : MUHYIDDIN ROMPAK DUIT “DARURAT COVID 19” RM600 BILLION UNTUK PERIKATAN NASIONAL?


DIMANAKAH DUIT PERIKATAN NASIONAL DAPAT UNTUK PILIHANRAYA?

RAKYAT negeri Johor tertanya-tanya, bagaimana Perikatan Nasional (PN) mendapat begitu banyak dana pilihanraya sedangkan mereka hanyalah parti yang baru ditubuhkan tidak sampai 5 tahun.

Pengundi-pengundi Johor hairan dengan adanya billboard pelbagai saiz dan ditaburkan bendera di seluruh pelusuk negeri ini sepanjang kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor kali ini dengan slogan ABAH PRIHATIN JOHOR.


Menurut  seorang pengundi Tukimin Tukiran, Setiap billboard bersaiz 10 kaki X 20 kaki setiap satunya berharga RM 450.00 manakala bagi saiz 4 kaki X 10 kaki berharga RM150.00 yang mana telah dipasang disetiap DUN seluruh Johor.

Katanya, kalau diikutkan setiap DUN terdapat 20 ke 30 keping billboard yang bersaiz 10 X 20 kaki yang mana anggaran kasarnya RM13,500 untuk satu DUN dan bagi 56 DUN  berjumlah RM756,000.00. Itu baru billboard, belum lagi masuk banner, banting, bendera, flyers, baju dan lain-lain lagi.


“Dimanakah mereka ini mendapat duit yang banyak untuk pilihanraya sebelum ini di Sabah, Melaka, Sarawak dan kini di Negeri Johor..”, tambahnya.

BEBERAPA orang awam yang ditemui juga hairan apabila diajukan persoalan yang sama dan mereka melihat keadaan yang luar biasa PN membelanjakan untuk logistik parti mereka.

Kata mereka, kemungkinan semasa Presiden PPBM menjadi Perdana Menteri Malaysia ke 8 selama 17 bulan lalu, mereka menjarah wang RAKYAT dengan begitu rakus sekali di tambah dengan perbelanjaan RM 600 billion semasa berlakunya DARURAT dahulu akibat pendamik C19?.

Kemungkinan besar 20 peratus dari RM600 billion itu dimanfaatkan oleh PN untuk mengumpul DANA bagi kegunaan parti mereka selama ini? Dan ianya boleh dilihat ketika ini dan sebelumnya dalam PRN lalu.

LINK : https://www.malaysiakini.com/news/570950 

Muhyiddin harus menjawab persoalan ini, kerana ianya melibatkan WANG RAKYAT yang telah dirompak demi kepentingan diri dan parti politik.


Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.