VIDEO : SIASAT SEGERA RATUSAN RIBU BALAK DALAM TASIK KENYIR - ROZI MAMAT

Balak Hanyut Tasek Kenyir Selepas Banjir

Kerajaan negeri dan Jabatan Perhutanan Negeri digesa melakukan siasatan berhubung kejadian ratusan kayu balak hanyut di Tasik Kenyir sejak semalam.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Telemong, Datuk Rozi Mamat berkata, beberapa kawasan di daerah Hulu Terengganu terutama di Tasik Kenyir bukan dalam zon pembalakan.

Bagaimanapun, katanya, ratusan batang dan sisa balak dihanyutkan arus di beberapa kawasan sekitar Tasik Kenyir.

"Jabatan Perhutanan negeri, kerajaan dan Tenaga Nasional Berhad (TNB) digesa melakukan siasatan untuk memastikan punca berlakunya balak hanyut.

"Pokok balak dikatakan tumbang dan dihanyutkan arus sehingga menyebabkan berlaku runtuhan tebing di beberapa lokasi di Tasik Kenyir," katanya.

Rozi yang juga Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu berkata demikian selepas menyampaikan bantuan air bersih dan bakul makanan kepada mangsa banjir di pusat pemindahan sementara (PPS) di Kampung Tadok, di sini, hari ini.

Turut hadir adalah Ketua Pergerakan Pemuda Umno negeri, Tengku Haphiz Tengku Putera dan Naib Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu, Yusof Awang Hitam.

Rozi berkata, kes balak hanyut bukannya isu politik, tetapi Jabatan Perhutanan Negeri dan kerajaan negeri serta TNB perlu menyiasat serta menjelaskan kepada rakyat berhubung apa yang berlaku.

"Beberapa kawasan di Hulu Terengganu termasuk di Tasik Kenyir bukannya zon pembalakan, tetapi agak menghairankan apabila ratusan batang dan sisa balak tiba-tiba timbul di permukaan air akibat dihanyutkan arus," katanya. - Harian MetroPost a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.