SALAHUDDIN PERLU MELIHAT SEJARAH ISMAIL SABRI PERANGI ORANG TENGAH


MALAYSIA HOT masih ingat pada tahun 2014 ketika itu YAB Dato' Seri Ismail Sabri Yaakob menjadi Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, beliau telah mengisytiharkan 2014 sebagai tahun 'perang jihad' terhadap penguasaan orang tengah yang selama ini mengaut keuntungan daripada hasil titik peluh nelayan dan sewaktu dengannya.

Ketika itu beliau telah melaksanakan beberapa inisiatif agar pihak nelayan, petani dan penternak tidak menjadi mangsa kepada orang tengah yang mengaut keuntungan berlipat kali ganda sekaligus akhirnya membebankan pengguna.

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/ismail-sabri-isytihar-2014-tahun-perangi-orang-tengah-21576

Beberapa hari lalu Perdana Menteri telah mengambil langkah yang sangat berani dengan menghapuskan "Permit import (AP) dengan memberi kelegaan kepada seluruh rakyat.

Katanya, keputusan itu dicapai dalam mesyuarat Kabinet pada Rabu dan langkah ini dibuat bagi memastikan bekalan makanan di dalam negara mencukupi setelah melihat dan mendengar keluahan rakyat dengan kenaikkan harga barang yang tidak menantu sehingga hari ini.

Tambahnya, kerajaan sentiasa diugut oleh mereka (kartel) yang mendominasi pembekalan makanan negara sejak dari dulu lagi. Sekurangnya dengan langkah ini sedikit sebanyak akan dapat mengawal harga di pasaran tempatan.

Salahuddin Ayub Ahli Parlimen Pulai perlu melihat sejarah PM semasa memimpin dia MOA 2014 lalu dan ianya telah berjaya melaksanakannya kini ketika menjadi pemimpin no.1 negara.

PEMANSUHAN AP (APPROVED PERMIT) AGROMAKANAN TINDAKAN TEGAS MEMERANGI KARTEL; BUKAN LANGKAH TERGESA-GESA

Ahli Parlimen Pulai dan Mantan Menteri MAFI, Datuk Seri Salahuddin Ayub menyelar langkah memansuhkan AP (Approved Permit) komoditi agromakanan (kecuali beras) yang diumumkan Perdana Menteri semalam sebagai langkah populis dan dibuat dengan tergesa-gesa.

Dato' Seri Salahuddin minta ditubuhkan jawatankuasa untuk buat kajian sebelum mengambil langkah ini.

Respon:

Pertama, sudah ada Majlis Tindakan Kos Sara Hidup (NACCOL) yang membabitkan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. NACCOL membincang dan melaporkan maklumat terkini termasuklah berkenaan isu kenaikan harga barang makanan, punca-punca dan langkah-langkah yang boleh diambil.

Kedua, selain faktor global yang menjadi punca terbesar, ternyata antara faktor lokal yang perlu dan boleh ditangani ialah soal kartel yang mengawal pasaran.

Disinilah pemansuhan AP sedikit sebanyak diharap membantu mengurus cabaran dalam melonggarkan cengkaman kartel. Ia membolehkan sesiapa pun dalam pasaran tempatan - bukan hanya pihak tertentu - mengakses sumber pasaran luar alternatif bagi memastikan negara terhindar dari terputusnya stok bahan mentah makanan.

Jika benar Datuk Seri Salahuddin juga *mahukan harga barang terkawal dan memperjuangkan sekuriti makanan*, seharusnya beliau menyokong usaha ini dan bukan melabelnya sebagai populis atau tergesa-gesa. Jauh sekali untuk menambah satu lagi jawatankuasa mengkaji perkara sama, kerana tidak berani bertindak.

Ketiga, masalah yang di hadapan mata ialah inflasi makanan. Maka apa sahaja langkah yang mampu membantu kearah itu, selagi tidak memberi kesan buruk jangka panjang yang lain, wajar dilaksanakan.

Isu kedaulatan makanan merupakan isu teras yang memerlukan penyelesaian menyeluruh. Kerajaan bukan hanya melaksana satu langkah seperti pemansuhan AP, dan Perdana Menteri pun tidak pernah mendakwa* bahawa ia dengan sendirinya boleh menyelesaikan semua cabaran yang sedang dihadapi.

Pengumuman terbaru ini berdiri disamping pelbagai lagi dasar dan bantuan yang perlu terus dilaksana dan diperbaharui bagi *menjamin bekalan makanan disamping membela pengusaha tempatan supaya keluaran dalam negara dapat dirancakkan. Malah, selain pelbagai subsidi dan kawalan harga yang pernah diumumkan sebelum ini, semalam juga, PM mengumumkan bantuan RM200 selama enam bulan untuk pesawah.

Sekali lagi ditegaskan, *isu yang membelenggui seluruh dunia ialah kenaikan harga makanan. Setiap negara akan perlu bertindak dengan kaedah masing-masing untuk meminimakan impak.

Kearah itu, langkah terbaru Kerajaan wajar dilihat dari kanta positif sebagai tindakan tegas cuba melaksanakan segala langkah yang mampu untuk responsif kepada situasi semasa.

SHAHRIL HAMDAN

*#SambungYangTergendala

https://www.facebook.com/100044484521900/posts/539262607566552/?d=n

Tags

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.