MAJLIS PEGUAM TUNJUK CONTOH TIDAK BAIK, MEMBELA PENJENAYAH?


Majlis Peguam yang mempolitikkan jenayah yang hakim lakukan dilihat sangat tidak beretika. Hakim tidak maksum. Kejadian para hakim melanggar undang-undang berlaku diseluruh dunia. Mereka juga melakukan jenayah. Oleh itu, atas sebab apakah Majlis Peguam mahu berarak agar hakim-hakim yang melakukan jenayah ini tidak disiasat dan didakwa.

Ratusan peguam hari ini berhimpun bagi menyertai protes terhadap dakwaan kononnya cubaan untuk melemahkan badan kehakiman. Rakyat tahu yang Majlis Peguam ini sedang melindungi agenda tangan ghaib yang mencatur sistem kehakiman negara.

Lakonan palsu Majlis Peguam ini dilihat sangat menjijikkan. Mereka dilihat cuba melindungi hakim yang melakukan jenayah.

Mereka mula berkumpul seawal jam sembilan pagi di tempat letak kereta Padang Merbok, berhampiran Parlimen, di Kuala Lumpur.

Kebanyakannya mengenakan sut hitam putih dan antara yang dilihat hadir adalah bekas peguam negara Tommy Thomas, bekas presiden Majlis Peguam Ambiga Sreenevasan, serta Presiden Majlis Peguam Karen Cheah selaku penganjur himpunan.

"Mari kita lihat apa yang berlaku.

"Polis berkata mereka akan memudahkan himpunan. Ketika kita bertemu ketua polis daerah pada Rabu lalu, dia berkata akan memudahkan himpunan," kata Cheah ketika ditemui pemberita.

Polis dilihat berada di sekitar Padang Merbok dan Parlimen, di mana para peserta dijangka mengakhiri perarakan mereka.

Hampir jam sepuluh pagi, pengerusi jawatankuasa Majlis Peguam Roger Chan mula berucap berhubung kepentingan badan kehakiman yang bebas.

Dia juga membangkitkan kehadiran polis dan menegaskan kebebasan berhimpun dan berarak sebagai hak asasi untuk semua.

"Ini hak yang asas. Kita ada tanggungjawab dan mereka (polis) perlu memastikan tanggungjawab ini dilaksanakan secara teratur," katanya.

Chan juga mengumumkan senarai individu yang akan berucap.

Ia mengundang seloroh daripada Thomas: "Kita nak berarak ke tidak? Sudah pukul 10 pagi."

Peguam lain yang turut hadir termasuk Siti Kasim, bekas presiden Badan Peguam Malaysia Hendon Mohamed, serta Haris Ibrahim yang berkerusi roda.

Perarakan ini dibuat susulan siasatan SPRM terhadap hakim Mahkamah Rayuan Mohd Nazlan Mohd Ghazali yang dikatakan  mempunyai bukti jenayah salahlaku dan perlu disiasat dan didakwa.

Tags

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.