PENTERNAK IKAN SANGKAR TERENGGANU DIANIAYA PAS TERENGGANU?

 


KUALA TERENGGANU – Lembaga Sumber Air Terengganu (LAUT) hari ini telah mengelurkan notis kepada pemilik-pemilik atau penternak ikan sangkar yang ada di Sungai Terengganu dan perairan Terengganu.

Dalam makluman surat berkenaan menyatakan dengan jelas enakmen sumber air Terengganu yang mana telah dikuatkuasakan pada tahun 2020 serta peraturan-peraturan pengabstrakan air dan aktiviti penggubahan sumber dari bumi Terengganu.

Menurut sumber penternak ikan air tawar dan masin Terengganu, untuk mendapatkan lesen permulaan semua penternak dikenakan bayaran sebanyak RM500 untuk satu permohonan dan sambungan lesen setiap tahun berjumlah RM 150.

Kadar itu berpatutan yang dikenakan pihak berkuasa kerajaan(PAS Terengganu), hari ini dan caj tambahan dikenakan juga sebanyak RM5 per meter persegi kepada penternak ikan terutamanya.

Didalam surat berkenaan juga menyatakan bahawa, mana-mana pihak yang menjalankan aktiviti tanpa LESEN adalah melakukan kesalahan dan boleh dikenakan tindakan undang-undang. Bermula 11 Oktober 2022, pemohon boleh membuat pemohonan diatas talian dan dikenakan fi proses(wang hangus) sebanyak RM 150 per borang.

AKTA INI SUDAH LAMA ADA, TETAPI KERAJAAN NEGERI SEBELUM INI TIDAK MENJALANKAN ATAU MENGUATKUASAKAN AKTA INI KERANA MEMIKIRKAN BAHAWA SUMBER-SUMBER ITU MILIK ALLAH SWT.

KERAJAAN DAHULU TIDAK SE ISLAMIK SEPERTI KERAJAAN PAS HARI INI YANG SANGGUP MENEKAN RAKYAT DEMI TEMBOLOK SENDIRI.

 

FIKIR-FIKIRKAN LAH….

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.